Zgodnie z tym, co pokazują badania naukowe, nawet jeśli nie trenujesz z obciążeniem, możesz zyskać lub zachować więcej mięśni i siły, dzięki spożywaniu kilku posiłków dziennie zawierających 30-45 g białka (na posiłek). Możesz pomyśleć więc, że jeśli zjesz jeszcze więcej białka w każdym z posiłków, zyskasz więcej mięśni. Tak się jednak nie stanie! [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
[...] mięśni, a w niektórych przypadkach nawet serca. Podawanie BCAA przeciwdziałało wzrostowi stężenia mioglobiny, które obserwowano w warunkach kontrolnych. Wyniki cytowanego badania sugerują, że powysiłkowe uszkodzenie mięśni może być stłumione przez suplementację BCAA. Referencje: Shimomura Y. Branched-Chain Amino Acid Supplementation Before [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
Większość tradycyjnych diet, zarówno tych obecnych na naszych stołach, jak i promowanych przez dietetyków, opiera się na węglowodanach jako głównym źródle energii. Stanowią one od 45% do 65% dziennego zapotrzebowania energetycznego, co jest szczególnie praktykowane u osób aktywnych fizycznie, trenujących wytrzymałościowo. Na zakończenie Nie [...]
Wszyscy wiemy, że okres odchudzania nie należy do łatwych. Aby przebiegał on efektywnie, konieczna jest ścisła, dobrze dobrana dieta, odpowiednia aktywność fizyczna oraz oczywiście silna motywacja i pozytywne nastawienie towarzyszące nam przez cały okres odchudzania. Gorczyca Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - [...]
[...] i raka jelita grubego. W jednym z badań wykazano 13% zmniejszenie ryzyka pojawienia się gruczolaków jelita grubego na każde zwiększenie dawki Mg o 100 mg / dzień. W innych badaniach wykazano zmniejszenie o 7% ryzyka raka jelita grubego przy wzroście spożycia Mg o 100 mg / dzień. Magnez a nagła śmierć sercowa Niedobór magnezu może wpływać na [...]
[...] produkcji GH w ciągu np. 12 h, ale znów operujemy tak znikomymi stężeniami hormonu wzrostu i IGF-1, że prawdopodobnie nie ma to żadnego praktycznego znaczenia. Referencje, badania, literatura: Sarah E. Deemer i in. Pilot study: an acute bout of high intensity interval exercise increases 12.5 h GH secretion [...]
[...] szkodliwość białka serwatkowego dla wątroby czy nerek, jeśli ktoś nie przekracza zwyczajnego dawkowania podobnego produktu. Niemniej nawet gruba przesada w podaży białka w badaniach nie odbiła się negatywnie na nerkach kulturystów (dostarczali nawet ponad 4 g protein na kg masy ciała). Referencje, badania, źródła naukowe: Birsen Bulut Solak [...]
[...] ale kazeina też się sprawdzi, szczególnie jeśli dana osoba z różnych względów nie może zjeść kolejnych posiłków. Na noc bezsprzecznie lepsza będzie kazeina. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: Bart Pennings i in. Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in [...]
Najlepszy zawodnik Classic Physique- Chris Bumstead aktualnie dba o dietę i trening i realizuje plan, aby zdobyć piąty tytuł Olympia w listopadzie. Bumstead zdradził fanom, jak wygląda jego dieta poza sezonem i jaka jest jego aktualna waga. Po zdobyciu pierwszego tytułu Classic Physique Olympia w 2019 roku Bumstead udowadniał przez cztery kolejne [...]
Czym tak naprawdę jest laktoferyna? W jaki sposób działa na nasz organizm? Czy laktoferyna może wpływać na poprawę naszej odporności? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w dzisiejszym artykule. Podsumowanie Laktoferyna to substancja, która wykazuje szerokie spektrum działania. Nieustannie pojawia się coraz więcej doniesień naukowych o jej [...]
[...] (CRP) i czynnika martwicy nowotworów (TNF-α). Aby zbadać hipotezę powiązania różnych parametrów krwi i długości telomerów, wzięto pod uwagę wyniki 925 osób w ramach badania Social Environment and Biomarkers of Aging Study. Oceniano stężenie różnorakich związków oraz długość telomerów w leukocytach. Uczestnikami były osoby w wieku średnio [...]
Tak! Nietolerancja laktozy może się pojawić w wieku 20,30 lat i później. Co ją powoduje? Nietolerancja laktozy (naturalnego cukru znajdującego się w produktach mlecznych) występuje wtedy, gdy organizm nie jest w stanie jej rozłożyć. Zwykle dzieje się tak, gdy jelito cienkie przestaje wytwarzać wystarczającą ilość laktazy - enzymu, który pomaga [...]
Ostatnimi czasy gorsza jakość żywności, która nas otacza, sprawia, że nasze ciało wystawione jest na kontakt z różnego rodzaju substancjami szkodliwymi, jak np. ksenobiotyki, występujące dość bogato w przetworzonej żywności. Sprawia to, że organizm wystawiony jest na działanie szkodliwych substancji, które wymagają od nas ciągłego oczyszczania, [...]
[...] i odrobina cierpliwości, by pozbyć się większości niezdrowych produktów, które indukują stan zapalny i sprzyjają licznym chorobom dziesiątkujących ludzkość. Referencje, badania, literatura: Janice K. Kiecolt-Glaser, Ph.D. Stress, Food, and Inflammation: Psychoneuroimmunology and Nutrition at the Cutting [...]
[...] pokazuje, że utrata wagi jest najlepszym sposobem leczenia NAFLD. Zaledwie 10% spadek masy ciała może zmniejszyć ilość tłuszczu w wątrobie i poprawić zdrowie. Niektóre badania pokazują nawet, że już utrata 3% masy ciała jest korzystna dla redukcji tłuszczu w wątrobie. Wyeliminuj rafinowane węglowodany i cukier Większość osób z NAFLD jest [...]
[...] (~42 kcal na kg dziennie) i potwierdzone stabilną masą ciała. Byli to biegacze, charakteryzujący się zawartością 5% tkanki tłuszczowej i pokonujący 63 km tygodniowo. Wyniki badania dieta wysokotłuszczowa spowodowała wzrost stężenia cholesterolu o 33% od dnia 4 do 42 (wyjściowo 165 mg/dl), w 42. dniu ~220 mg/dl), dieta wysokotłuszczowa [...]
[...] energii w postaci trójglicerydów wewnątrzmięśniowych. Doskonałym dodatkiem jest tutaj olej kokosowy, który zawiera pewną ilość kwasów tłuszczowych MCT. Jak wykazują badania, niewielki udział tłuszczy w okresie potreningowym będzie dodatkowo sprzyjał wsparciu procesów anabolicznych, co doskonale komponuje się z pozostałymi [...]
[...] guza, ale może zmniejszyć występowanie przerzutów do płuc po wycięciu raka sutka. Do ciekawych wniosków doszli badacze ze School of Pharmacy w Nottingham. Na podstawie badania wywnioskowali oni, że obecna w Cordycepsie, kordycepina jest w stanie zmniejszać niekontrolowany wzrost i podział komórek. Stosowanie dużych dawek tego związku [...]